Orzechy makadamii

Makadamia na serce

1 maja 2007, 08:58

Orzechy makadamii powinny zostać włączone do diety polecanej pacjentom z chorobami sercowo-naczyniowymi i osobom z grupy ryzyka.



Bolesny żart

25 sierpnia 2008, 13:59

Opowiadanie dowcipów to przyjemność, ale i ogromne ryzyko, zwłaszcza gdy są kiepskie. Okazuje się bowiem, że publika reaguje na nietrafione żarty sporą wrogością. Nic dziwnego, że komicy mówią o umieraniu na scenie...


Kac rozregulowuje zegar biologiczny

3 września 2009, 10:41

Alkohol rozregulowuje ludzki rytm dobowy i to m.in. z tego powodu osobom z kacem trudno się podnieść rano z łóżka. Przepicie powoduje, że organizm nie reaguje na ważne wskazówki świetlne, np. wschód słońca, aby podtrzymać naturalny dla niego cykl snu i czuwania (American Journal of Physiology).


Szerszy uśmiech, dłuższe życie

25 marca 2010, 16:30

Im szerzej i szczerzej się ktoś uśmiecha, tym dłużej żyje. Wskazówek co do perspektyw lepiej więc szukać nie na dłoni, lecz na twarzy...


Wyniszczenie nowotworowe nie oszczędza serca

9 września 2010, 11:31

Dotąd sądzono, że kacheksja, czyli wyniszczenie nowotworowe, w przebiegu którego dochodzi m.in. do jadłowstrętu, spadku beztłuszczowej i tłuszczowej masy ciała oraz zaników mięśni, oszczędza mięsień sercowy. Badania na modelu zwierzęcym dowodzą jednak, że to nieprawda.


Selenek cynku udoskonali światłowody i lasery

26 lutego 2011, 13:20

Profesor John Badding i jego zespół z Penn State University stworzyli pierwszy światłowód wykorzystujący selenek cynku. Materiał ten pozwala na bardziej efektywne i swobodne manipulowanie światłem. Wdrożenie nowej technologii umożliwi udoskonalenie laserów, czujników i światłowodów.


Suszone śliwki zwiększają gęstość kości

18 sierpnia 2011, 16:29

Jedzenie suszonych śliwek zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.


Punktów słodkich brak, są za to kwaśne

2 lutego 2012, 12:55

Wiele badań poświęcono oglądaniu przez ludzi witryn internetowych czy książek, jednak kwestia skanowania wzrokiem menu to empiryczna tabula rasa. Restauratorzy zwykli zakładać istnienie tzw. słodkiego punktu tuż nad połową prawej strony karty dań, na który ludzie patrzą ponoć dłużej i częściej. Okazuje się jednak, że klienci pochodzą do menu jak do książki - sekwencyjnie.


Więcej energii z biopaliw

12 lipca 2012, 09:50

Na Michigan State University powstał nowy proces produkcji biopaliwa, dzięki któremu uzyskuje się 20-krotnie więcej energii niż z obecnie stosowanych metod.


Barwniki owoców jagodowych kontra ślina

29 stycznia 2013, 18:06

O prozdrowotnych, np. przeciwnowotworowych, właściwościach antocyjanów słyszy się już od jakiegoś czasu, jednak dopiero Mark Failla z Uniwersytetu Stanowego Ohio zajął się ich podatnością na degradujące oddziaływania ludzkiej śliny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy